
 
 

EIP Frequently Asked Questions 
 

 
 

Q1: Since there will not be Georgia Milestones data for first and second grade students, 

what can be used for placement and exit criteria? 

 
A: Local school districts will be able to determine the type/s of documented performance 

data for placement and exit purposes. 

 
* For students in Grades 1-5 without Georgia Milestones scores: 
 

This includes students who do not have Georgia Milestones scores but whose 

documented performance shows that they are performing at the Does Not Meet level 

on the Georgia Milestones in reading or mathematics.  Documented performance 

must include one or more of the following: local assessments, standardized 

norm-referenced tests (below the 35
th 

percentile), portfolios, Student Support 

Team (SST) Checklist, EIP Rubric, other checklists, or performance as 

described by Performance Descriptors for  the Does Not Meet level of the 

Georgia Milestones. 
 
*The above statement was copied from page 15 of this document. 

 
The students whose documented performance does not meet grade level standards 

but who still need additional instructional assistance via the Early Intervention 

Program shall not exceed 3% of the population at the system, school, or grade level. 
 

 
 

Q2: What is the “make-whole” reporting and why is it required? 

 
A: The Early Intervention Program (EIP) provided additional funds during the first year of 

the program to schools using the augmented and pullout models.  Regular classroom 

teachers must have a certain number of students in each segment, based on class size 

requirements, to be fully funded.  Augmented and pullout models bring the number of 

FTE students below the funding level during those segments of the day.  The EIP 

"make-whole" funding makes up the difference that it would take to pay for a full-time 

regular teacher.  The "make-whole" funding was only provided during the first few 

years of the program starting in 2001. However, local school districts and schools are 

still reporting the data for "make-whole" in case this funding is reinstated. 
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Q3: Does the 3% of the population of students who meet Georgia Milestone standards 

but need additional instructional assistance apply to the school or grade level? 

 
A: Georgia State Board rule 160-4-2-.17 indicates that the 3% refers to a particular grade 

level.  In 2004, districts were given the flexibility to allow the 3% to include grade level, 

school, or system.  Please see the document at this link:   

http://www.gadoe.org/Curriculum-Instruction- and-Assessment/Curriculum-and-

Instruction/Pages/Early-Intervention-Program.aspx 

(Click “Early Intervention Program (EIP) Flexibility for the 3% Cap”) 
 

 
 

Q4: How is Response to Intervention (RTI) connected to EIP? 

 
A: Since the purpose of the Early Intervention Program is to provide additional 

instructional resources to help students who are performing below grade level obtain the 

necessary academic skills to reach grade level performance in the shortest possible time, 

the connection to RTI is clear.  EIP is a part of the RTI intervention framework.  The 

instruction that is occurring in the EIP classrooms needs to be at the center of the 

schools attention.  For EIP services to be considered a Tier 2 intervention, the 

instruction that is occurring during this intervention would be in addition to Tier 1 and 

be evidence-based. 
 

 
 

Q5: Where can we find information on reporting guidance for EIP? 

 
A: Information on data collection and reporting requirements can be found on the following 

website:   http://www.gadoe.org/Technology-Services/Data-

Collections/Pages/Home.aspx 
 

 
Q6: How should special education students be counted in EIP? 

 
A: If a special education student was assigned to a regular education teacher all day and 

participated in EIP, this student may be included in the EIP data collection. 

 
If a special education student was assigned to a special education teacher all day and 

participated in EIP, this student may not be included in the EIP data collection.  If this 

same student was assigned to a special education teacher part of the day, this student 

could be included in the data collection during a segment not served by the special 

education teacher. 
 

 
 

Q7: Can Title I students who participated in EIP be included in the EIP data collection? 
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A: In some situations, the student may be included in the EIP data collection.  Please refer 

to this link for detailed Title I information:   http://www.gadoe.org/School- 

Improvement/Federal-Programs/Pages/default.aspx 

 

 

Q8: How many segments may qualified students be counted in FTE? 
 

A: Augmented model no more than 2 segments 

 Pull out model no more than 2 segments 

 Self contained model no more than 6 segments 

 Reduced class size model no more than 6 segments 

 Reading Recovery no more than 1 segment for the entire year 

 
 

Q9: What if a student is identified by the teacher for possible additional support 

without a Georgia Milestones score? 

 
A: The EIP Rubric or local checklist may be used.  See the eligibility section of the EIP 

guidance – Appendix 2. 
 

 
 

Q10: How should parents be notified of student participation in EIP? 

 
A: Before services begin, the school shall provide a ten calendar-day notice for an 

opportunity to conference with the student’s parents or guardians and the student to 

discuss the student’s performance and the role of the Early Intervention Program (see 

State Board of Education Rule  160-4-2-.17 EARLY INTERVENTION PROGRAM 

(EIP). http://www.gadoe.org/External-Affairs-and-Policy/State-Board-of- 

Education/SBOE%20Rules/160-4-2-.17_dup.pdf. 
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Q11: Are ESOL students eligible to participate in the EIP program?  How should they 

be found eligible?  How should they be counted in FTE? 

 
A: Yes, ESOL students can participate in the EIP program.  They must be counted in FTE 

during a segment they are not being served in the ESOL program. 

 
For eligibility, Office of Student Achievement (OSA) criteria should be followed. 

Additionally, the following guidance from the WIDA ACCESS Placement Test (WAP-

T) and Kindergarten Measure of Developing English Language (MODEL) may be 

considered: 
 

 

 WAP-T - Students combined raw score for speaking and listening is less than 19, 

reading score is less than 11, and the writing score is less than 12. 

 MODEL – Composite Proficiency Level is between 1.0 and 3.5. 

 
Q12: Can the 35 percentile cut-off from a norm-referenced assessment be used to 

identify 2
nd 

- 5
th 

graders who scored in the “meets” categories of the Georgia 
Milestones instead of the checklist? 

 
A: Yes, as long as those students are within the 3% limitation. 

 

 

Q13: Can all EIP students in a Reduced Class be counted for 6 segments on FTE count 

day if the number of EIP students meets the requirements of the model ratio? 

 
A: Yes, in the reduced class model, if the number of EIP students meets the requirements of 

the model ratio on FTE count day, you may count all of the EIP students in the class for 

all segments. 
 

 
 

Q14: What is the meaning of “shall serve” in Georgia Code 20-2-153 regarding EIP? 

 
A: When drafting requirements for the implementation of its programs, GaDOE uses the 

word “shall” with the expectation that it will be interpreted in accordance with the 

following definition from Black’s Law Dictionary (8
th 

ed. 2004):  shall, vb, 1. Has a 
duty to; more broadly, is required to <the requester shall send notice> <notice shall be 
sent>. 
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Q15: Should EIP services be supplemental instruction or can it be in place of 

regular classroom instruction? 

 
A: EIP instruction must be in addition to and different from regular classroom instruction. 

 

 
 

Q16: Can EIP students be assigned to the EIP teacher as their reading or mathematics 

teacher for the entire school year? 

 
A: Students should be removed from EIP when they are able to perform at grade level. 

 

 
 

Q17: What are the number of segments a student can be served in a model? 

 
A: The table below delineates the number of segments for each model, considering how a 

student qualified for EIP. 

 
 
Model 

Maximum number of 
segments 

(if student qualifies 

for...) 
Mathematics Reading Both 

Augmented 1 1 2 

Self-contained 6 6 6 

Pull-out 1 1 2 

Reduced Class Model 6 6 6 

Reading Recovery Program N/A 1 N/A 

 
 


